2014. október 20., hétfő

NAGYVÁRAD TUDÓS PÜSPÖKEI - NEVES SZEMÉLYISÉGEI. Egyházmegyei érdemérem a BINCISZ elnökének


2014. október 18-án a Püspöki Palotában Kultúra és műpártoló főpapok Magyarországon a 19. században címmel tartottak egyháztörténeti konferenciát, a dr. Fleisz János a Sapientia Varadiensis Alapítvány és a BINCISZ elnöke által 1999-ben kezdeményezett Nagyvárad tudós püspökei, jeles személyiségei rendezvény hagyományaira építve.  

A rendezvény elején Dr. Fleisz János egyetemi tanár Visszatekintésében felidézte, hogy 1999-óta a Sapientia Varadiensis Alapítvány a nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel közösen 15 alkalommal szervezte meg a Nagyvárad tudós püspökei, jeles személyiségei emlékülést és tudományos konferenciát.  
Az eltelt tizenöt év alatt 35 rangos meghívott és helyi előadók által, 20 püspök életét és pályáját mutatták be, két tanulmánykötetet is kiadtak. (A rendezvény utóbbi 10 évéről a BINCISZ honlapon is találhatók beszámolók: http://bincisz.gportal.hu/ ) Ezután megállapította, hogy eljött a „Lustrum” ideje, mivel a Lustrum az ókori Rómában olyan ünnep volt, amikor a censor, az elmúlt időszakot lezárta, a következőt pedig megnyitotta. A Lustrum tehát egyszerre visszatekintő szemle és egyben a jövő nyitánya. Ezután megköszönve mindenkinek a segítségét az elmúlt 15 évben, amikor a rendezvény főszervezője volt, bejelentette, hogy a jövő évtől visszavonul a szervezéstől, de kifejezte reményét, hogy a konferencia sorozat sikeres lesz a következő tizenöt évben is, és megmarad egyházi, művelődési és tudományos életünk egyik kiemelkedő eseményének.

A visszatekintés után Exc. Böcskei László püspök dr. Fleisz Jánosnak a rendezvény elindításában  és szervezésében kifejtett kitartó munkáját A hit szolgálatában elnevezésű egyházmegyei  érdeméremmel köszönte meg .


Az érem előoldalán Szent László király és a nagyváradi székesegyház építése, a háttérben pedig a régi nagyváradi egyházmegye határai láthatók, a felirata: „Exiit qui seminat, fidemque conservat” (Kiment a magvető és megőrzi a hitet). Az érem hátoldalán a váradi egyházmegyei címer található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése